keskiviikko 17. helmikuuta 2010

Reeniyhteenvetoa, tammi-helmi

16.2 Soittola, Oulu (vanhalla kasarmilla oleva 2-kerroksinen autiotalo). Ravjan etsintävuoro. Tehtävänä oli tarkistaa piha-alue ja rakennus. Ulkoa löytyi yksi maali sisäänkäynnin portaiden alta, hienosti Ravja löysi ja ilmaisi. Sisällä alakerrassa kapean käytävän vastakkaisilla puolilla olevissa kaapeissa (ovet kiinni) 2 maalia, näistä ekan Ravja paikansi ja ilmaisi hyvin, jonka jälkeen aloin itse availla varulta lisää ovia ja hoksasin toisen, mutta Ravja sai työstää sen loppuun omatoimisesti, ilmaisi hyvin. Yläkerrassa maali oli ovi kiinni olevassa wc:ssä, Ravja reagoi haistelemalla ja vinkumalla viereissessä kylppärissä, jonne hajut ilmeisesti kulkivat wc:stä, myös käytävällä olevaa juoma-automaattia nuuhkaili - ehkä haju tuli myös sen putkiston kautta. Vasta pienen tauon jälkeen (yläkerran pikatuuletus, ylimääräinen väki pois ja wc:n oven raotus) Ravja sai työstettyä hajun oikeaan osoitteeseen ja ilmaisi hyvin. Tälläkin kerttaa ilmaisi eka viereiseen kylppäriin, mm. nuuhkimalla ja nousemalla takaseinän ikkunlautaa vasten. Eka käynnillä yläkerrassa Ravja oli ilmaissut myös suljetun oven takana lattialle jätetyt kinttaat vinkumalla oven takana: kun ovi avattiin, Ravja toi hanskat mulle ;) ROHTO-Ohtoselle oli 2 maalia: yläkerrassa ovi auki olevassa hämärässä huoneessa kaapin takana Salla, jonka löytämisestä Rohto kovasti ilahtui, yritti hieman hypähtää vasten, mutta istahti sitten äkkiä saaden kehut ja namit. Alakerrassa Jarno istui paljon hajuja sisältävän huoneen (ilm. jonkinlaisessa harrastekäytössä) katvekohdassa (huoneessa valot päällä), mutta häntä Rohto ei oikein mieltänyt etsittäväksi vaan olisi jatkanut huoneessa nuuhkuttelua, ellei Jarno ois tehny pientä houkutteluelettä. Uteliiana ja arastelematta Rohto liikkui ihka-ensimmäisessä rakennusetsinnässään :)

12.2. Oulu, hälyreenit. Ravja mukana, Rohto Okran luona hoidossa reenien ajan. Haastava rakennusetsintäharjoitus, jossa taas kovasti pään vaivaa niin ihmisille kuin koirille. Tuli taas todettua, että hajut kulkee kaikkea muuta kuin suoraviivaisesti rakennuksessa, ja että läheltäkin voi mennä ohi. Oikein antoisa harjoitus!

9.2 Valkiaisjärventie, Oulu. Rohtolle samanlainen reeni kuin edellisellä viikolla Isokankaalla. Parilla ekalla maalilla yritti vähän hypähtää vasten, loput menikin sitten hyvin. Hommiin lähtöluvan annoin tällä kerralla sanalla "haku" (hieman mielikuvituksetonta ;))- aikaisemmin on tainnut tulla sanottua arkisesti vain "mennään" tms. Ravjalle 2 maalia polun varressa: eka "höpöttävä mummo" ja toinen pyöri paikoillaan, hyvät ilmaisut, paitsi liikkuvalla hypähti pari kertaa hieman vasten.

2.2 Isonkangas, Oulu. Tällä kertaa vain Rohto mukana, Ravjalla masu sekaisin ja jätin sen kotia. Rohtolle reenattiin sopivaa etäisyyttä maaliin nähden neljällä hlö:llä. Yksi maali vuorollaan siirtyi tiellä n. 10 m päähän jääden seisomaan kädet ja namirasia selän takana ideana odottaa Rohton istahtamista sopivalle (n. 1 m) etäisyydelle. Rohto oli maalin siirtymisen ajan hihnassa ja kun ennen irrottamista pyysin sitä odottmaan Rohto tarjosi istumista ja katsekontaktia, hyvin siis malttaa odottaa luvan ennen hommiin lähtöä. Eka maalilla Rohto lähti kurkkimaan nameja selän takaa, jolloin maali otti rasian eteen esille ja Rohto siirtyi takaisin etupuolelle ja istahti, heti kehut ja palkkaus alas eteen. Muilla maaleilla Rohto hoksasikin sitten pian, mitä siltä odotettiin :) Lopuksi Jarno leikitti Rohtoa, joka innostui etenkin, kun leikittäjä konttasi ja härnäsi lelulla: haukusta ja pienestä urinasta päätellen homma oli hieman jännääkin, mutta kovasti kiinnostunut ja innokas osallistuja Rohto oli.

26.1 Oulu. Reenipalaveerausta Sallan luona, koirat jäi kotia. Tavoitteiden asettelua, tiedonjakoa omien koirien ominaisuuksista ja palkkausohjeista ym. reeniporukalle. Ravjan osalta tavoitteena on pitää se hyvässä kunnossa ja hälytysryhmässä kevennetyin tehtävin (esim. jälki raskaana lajina jätetty jo pois), syksyllä on tarkoitus uusia haun taidontarkistus. Rohton kans jatketaan maalit-on-kivoja vahvistamista, palkkauksessa yritän muistaa myös leikittämisen vaihtelun tuojana, piiloja ja maalien asentoja pitää vaihdella. Rohton ilmaisutavaksi on tarkoitus kokeilla haukkua ja miettiä ensin huolella, miten sitä alkaisi kouluttaa sille, ensin todennäköisesti kotona haukutus-reenejä ja ehkä esim. kesän loppupuolella reeneissä, mutta ei vielä etsintään yhdistettynä. Myös sopivan etäisyyden hakeminen maaliin tärkeää heti alusta alkaen.

19.1 Muhos. Reenit mettän keskellä pellon laiteella olevalla saha-aukiolla (muutamia puukasoja, katettu traktorin peräkärry täynnä puutavaraa, varastona oleva "leikkimökki"). Rohtolle 2 maalia: Mitra ovi reilusti raollaan olevassa mökissä istumassa ja neiti-X (nimi unohtui) ison rankakasan takana ison kuusen katveessa seisomassa. Puun alla seisoskelijasta Rohto sai hajun kauempaa, mutta lähempänä mahdollisesti kadotti hajun, huomasi maalin näöllä ja mörköhaukkuili, mutta tuli reippaasti mukana katsomaan, kun mentiin yhdessä tutkimaan "epäilyttävää tyyppiä". Mökissä olijasta Rohto sai hyvin hajun ja paikansi hienosti sisälle asti. Piiikkasen ahnehin Rohtolle liikaa uusia asiota, kun mörköhaukkuilun perään käytiin ihmettelemässä myös lumiluolaa kaivavaa Jarnoa ja pellolla moottorikelkkailevaa Mitraa. Moottorikelkka oli ok, mutta Jarnoa piti mörköhaukkuilla. Ravjalle yksi maali korkealla katetussa traktorin peräkärryssä ja yksi mökissä suljetun oven takana: molemmat maalit löysi ja ilmaisi hyvin.

10.1 Raahe. Reenit valoisaan aikaan (11.00 >) meren rannassa. Rohtolle 3 maalia valmiina erilaisissa paikoissa: 1) Pauliina tyttärensä kera ruovikon laidassa kyykyssä/istuallaan, 2) Kirsi kuusentaimitiheikössä ja 3) Urpo seisoi lepikossa. Hyvin Rohto työsti hajut ja meni reippaasti kaikkien luo, tosin Urpon todennäköisesti bongasi eka näöllä, mutta lähti hakemaan vasta hajun saatuaan, kun kierrettiin tuulen alapuolelle, kaikilla suorapalkkaukset. Ravjalle yksi maali, jolla pitempi ilmaisu, hyvin meni. Alla muutama kuva rantamaastosta Vikinä-heelerin esittelemänä. Reenien lopuksi käytiin leikittämssä nuoriso-osastoa läheisellä suoaukiolla, sieltäkin muutama kuva.


Vikinä etsii ja löytääVili-vihikoira treenasi ID-tunnistusta

Lopuksi penskat leikki: Vili ja Mona-labbis
Rohto joukon jatkona

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti