tiistai 29. joulukuuta 2009

Joulukuun hakuilut

Marras-joulukuun ovat mennä hurahtaneet aika vähillä reenailuilla lähinnä emännän opinto-/työkiireitten vuoksi ja joulun alla pakkasetkin alkoivat paukkua siihen malliin, että yhdet reenit jäivät sään vuoksi pitämättä. Seli, seli... Muistellaas nyt kuitenkin viimeisimmät reenailut.

8.12 tiistain etsintäreenit olivat Oulussa Valkeisjärven tien soramonttu-maastoissa. Pikkupakkasta, lunta muutama sentti ja suunnaltaan hieman vaihtelevaa tuulta. Rohtolle kaksi maalia valmiina maastossa; lähdettiin "sunnuntaikävelemään" niin, ettei Rohtolla ollut pariin-kolmeenkymmeneen metriin mitään hajuhavaintoa etsittävistä. Eka maali oli kumpareisessa metsikössä noin parikymmentä metriä meidän reitiltä tuulen yläpuolella ja hyvin Rohto maalin bongasi ja kävi innokkaasti hakemassa namit. Rohtolla oli mahdollista mennä myös jälkeä pitkin maalille, mutta muistelen, että se olisi mennyt enemmän ilmavainulla. Toinen maali oli avoimen soramontun keskellä olevalla pienellä kumpareella, jolla muutama mänty. Kierrettiin sinne tuulen yläpuolelta noin 100 metriä edelliseltä maalilta lukien. Rohto sai vähän ennen varsinaista löytöä ilmeisesti heikkoa hajua etsittävästä, sillä se kävi tutkimassa kaikki perässä kulkijat (minun lisäkseni 2 muuta), ikäänkuin tarkistamassa meidän hajut. Lähti paikantamaan etsittävää kuitenkin vasta kun sai tästä selvän hajun ja työstikin sitten hyvin etsittävän luo :) Ravjalle oli myös kaksi maalia: eka avoimessa rinteessä kivikossa ja toinen puussa parin metrin korkeudella. Molemmat löytyivät ongelmitta, ilmaisut ok. Eka maali oli usealle koiralle haasteellinen paikannettava tuulen pyöriessä, mutta meille sattui kohdalle hyvä tuuli eikä vaikeuksia ollut.

20.12 sunnuntaina oli reenit Raahessa Mikonkarissa meren rannassa. Hyytävä viima, pakkasta noin 12 astetta ja lunta maassa 5-10 cm. Rohtolle laitettiin maastoon kaksi maalia valmiiksi: yksi kuusen takana harvassa lepikossa/koivikossa seisova ja yksi ruovikon laidassa makaava. Kummasti pyöri tuuli, kun saatiin kiertää ja kiertää noin 10 metrin päähän seisovasta maalista ennen kuin Rohto sai hajun: nenän avulla se meni vaikka meille perässä tulijoille punatakkinen seisova etsittävä oli selvästi silmin havaittava. Ei aristellut seisovaa maalia. Myös ruovikon laidassa pötköttelevästä sai hajun vasta aika lähellä: hieman Rohto rynni päälle hakemaan herkkuja - reippaasti, kyllä, kyllä ;) - ens kerralla pitää muistaa pyytää makaavaa maalia nousemaan palkkaamista varten niin, että Rohton hyppimisen saa pidettyä aisoissa. Ravjalle oli yksi maali ruovikon laidassa: tehtiin ensin 15 minuutin lämmittelylenkki puhtaassa maastossa ja kovasti Ravja teki hommia, lähti mm. tarkistamaan jotain vanhempaa jälkeä metsään, ehkä joku oli käynyt katselemassa kuusta tms. Pienen väärinkäsityksen vuoksi maali ei ollutkaan ennalta suunnitellussa paikassa vaan pari sataa metriä toisaalla, eli vahingossa hommaan tuli ihan oikean etsinnän meininkiä, ja hyvinhän Ravja maalin lopulta paikansi ja ilmaisi :)

Reenien jälkeen käytiin pikavisiitillä katsomassa Anteron Vili-vihikoiraa, jolla on ikää suurinpiirtein saman verran kuin Rohtolla, kokoa vaan hieman enemmän ;) Hirmu hyvin pojilla kävit leikit yksiin, yhtään ei tarvinnut kummankaan pullistella, painia nujusivat vaan ääneti pitkin pihaa ja väliin Rohto sai juoksuhepuleita yrittäen saada Viliä jahtaamaan itseään :) Vaikka Vili oli selvästi Rohtoa isompi, niin hyvin se kuitenkin hallitsi roppansa eikä jyrännyt pienempää painikaveriaan. Tässä suht tuore videopätkä Vilin touhuiluista, mittakaavana saman huushollin jöötti "Sara": http://www.youtube.com/watch?v=7vQ03XQtLSQ

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti